CNN TÜRK, Suriye'de Hamas'ın sürgündeki lideri Halid Meşal ile görüştü. Meşal, Gazze'de bir İslam devleti ya da ayrı yönetim kurmayı düşünmediklerini, Filistin'in daha fazla bölünmesini istemediklerini söyledi. Meşal, Filistin lideri Mahmud Abbas'a diyalog çağrısı yaptı.
Meşal, "Biz vatanın bölünmesini istemiyoruz. Vatan zaten daha fazla bölünmeye ihtiyaç olmaksızın işgal tarafından bölünmüş... Hiç kimse istediği yerde, istediği gibi devlet kuramaz. Toprak tüm halkın, tüm Filistinli gruplarındır. Vatan herkesindir" dedi.
Gazze'ye hükmetmek ve burada bir yönetim kurmak istemediklerini söyleyen Halid Meşal, "Bizim teklifimiz; yaraları nasıl kapatabileceğimiz doğrultusundadır. Tek çözüm diyalogdur. Bizim bir direniş hareketi olan El Fetih'le bir sorunumuz yok" diye konuştu.
Meşal, Türkiye'nin krizin çözümünde arabuluculuk etmesine ise sıcak baktıklarını söyledi. Hamas lideri, "Her Arap ve İslam ülkesinin gerçek bir diyalog çabasına aracılık etmesini hoş karşılarız" dedi.
Meşal'in konuşmasından öne çıkanlar:
* "Filistin'deki siyasi sürecin tamamlanması için seçimlere girdik"
* "Hep ulusal birlik hükümeti istedik, reddedildik"
* "Uluslararası toplum demokrasinin sonucunu kabul etmedi"
* "Hamas'ın iktidara gelmesini kimse kaldıramadı"
* "ABD-İsrail El Fetih içindeki bir grubu kışkırttı"
* "Gazze'deki görüntü Taliban'a benzetilmek isteniyor"
* "Kimseye dini bir yönetim dayatmıyoruz"
* "İsrail işgalcidir, savunma hakkımız vardır"
* "Hamas yerine Filistin halkı cezalandırılıyor"
* "Gazze'yi cehenneme, Batı Şeria'yı cennete çevirmek istiyorlar"
* "Batı Hamas'a karşı çifte standart yapıyor"
* "ABD-İsrail Abbas'ı Hamas'a karşı kışkırttı"
* "Arafat'ı özlüyoruz"
Meşal ile yapılan röportajın tam metni:
Furkan Torlak: Öncelikle CNN TÜRK adına bu röportajı bize verdiğiniz için teşekkür ediyorum.
Halid Meşal: Hoşgeldiniz...
Sorularıma 2006 seçimleriyle başlamak istiyorum. Hamas'ın 2006'da düzenlenen Filistin seçimlerine katılırken stratejisi neydi? Neden sadece bir "direniş hareketi" olarak kalmakla yetinmedi?
Öncelikle sizin aracılığınızla değerli Türk halkına selamlarımı göndermek istiyorum. Seçimlere katılma amacımız Filistin'in yapılanmasına ve Filistin'deki siyasi sürecin tamamlanmasına katkıda bulunmaktı. Demokratik yapının güçlendirilmesini istiyorduk. Seçim sloganımız da değişim ve reformdu.
Filistin'de birçok sorun vardı. Bizim amacımız reformlara gitmek, yolsuzlukla mücadele etmek ve halkımızın yıllardır çektiği çileye çözüm getirmekti. Halkımız geçtiğimiz 10 yıl içerisinde bu sorunlarla karşı karşıyaydı. Halkımıza hizmet verebilmek, acılarını azaltmak, işgale karşı vatanımız evlatlarıyla dayanışmak, direniş yolunu güçlendirebilmek, halkımızın haklarını savunabilmek ve ulusal duruşumuzu sağlamlaştırabilmek için seçimlere katıldık. Seçimlere katılma amacımız kısaca buydu.
Meşal, "Biz vatanın bölünmesini istemiyoruz. Vatan zaten daha fazla bölünmeye ihtiyaç olmaksızın işgal tarafından bölünmüş... Hiç kimse istediği yerde, istediği gibi devlet kuramaz. Toprak tüm halkın, tüm Filistinli gruplarındır. Vatan herkesindir" dedi.
Gazze'ye hükmetmek ve burada bir yönetim kurmak istemediklerini söyleyen Halid Meşal, "Bizim teklifimiz; yaraları nasıl kapatabileceğimiz doğrultusundadır. Tek çözüm diyalogdur. Bizim bir direniş hareketi olan El Fetih'le bir sorunumuz yok" diye konuştu.
Meşal, Türkiye'nin krizin çözümünde arabuluculuk etmesine ise sıcak baktıklarını söyledi. Hamas lideri, "Her Arap ve İslam ülkesinin gerçek bir diyalog çabasına aracılık etmesini hoş karşılarız" dedi.
Meşal'in konuşmasından öne çıkanlar:
* "Filistin'deki siyasi sürecin tamamlanması için seçimlere girdik"
* "Hep ulusal birlik hükümeti istedik, reddedildik"
* "Uluslararası toplum demokrasinin sonucunu kabul etmedi"
* "Hamas'ın iktidara gelmesini kimse kaldıramadı"
* "ABD-İsrail El Fetih içindeki bir grubu kışkırttı"
* "Gazze'deki görüntü Taliban'a benzetilmek isteniyor"
* "Kimseye dini bir yönetim dayatmıyoruz"
* "İsrail işgalcidir, savunma hakkımız vardır"
* "Hamas yerine Filistin halkı cezalandırılıyor"
* "Gazze'yi cehenneme, Batı Şeria'yı cennete çevirmek istiyorlar"
* "Batı Hamas'a karşı çifte standart yapıyor"
* "ABD-İsrail Abbas'ı Hamas'a karşı kışkırttı"
* "Arafat'ı özlüyoruz"
Meşal ile yapılan röportajın tam metni:
Furkan Torlak: Öncelikle CNN TÜRK adına bu röportajı bize verdiğiniz için teşekkür ediyorum.
Halid Meşal: Hoşgeldiniz...
Sorularıma 2006 seçimleriyle başlamak istiyorum. Hamas'ın 2006'da düzenlenen Filistin seçimlerine katılırken stratejisi neydi? Neden sadece bir "direniş hareketi" olarak kalmakla yetinmedi?
Öncelikle sizin aracılığınızla değerli Türk halkına selamlarımı göndermek istiyorum. Seçimlere katılma amacımız Filistin'in yapılanmasına ve Filistin'deki siyasi sürecin tamamlanmasına katkıda bulunmaktı. Demokratik yapının güçlendirilmesini istiyorduk. Seçim sloganımız da değişim ve reformdu.
Filistin'de birçok sorun vardı. Bizim amacımız reformlara gitmek, yolsuzlukla mücadele etmek ve halkımızın yıllardır çektiği çileye çözüm getirmekti. Halkımız geçtiğimiz 10 yıl içerisinde bu sorunlarla karşı karşıyaydı. Halkımıza hizmet verebilmek, acılarını azaltmak, işgale karşı vatanımız evlatlarıyla dayanışmak, direniş yolunu güçlendirebilmek, halkımızın haklarını savunabilmek ve ulusal duruşumuzu sağlamlaştırabilmek için seçimlere katıldık. Seçimlere katılma amacımız kısaca buydu.